Hoe werkt een Wormenkast?

Wormen in de grond eten afval en verwerken dat tot een sterke bodemverbeteraar. Uiteraard gooien we ons groente of fruitafval niet zomaar lukraak in de tuin. Daarbij komt dat de ‘standaard’ worm ook niet zo’n grote eetlust heeft om afval binnen afzienbare tijd te verwerken.

Dit proces brengen we daarom naar een Wormenkast! Een gesloten kast met ventilatie en genoeg plek voor wormen om een gedeelte van je GFT afval om te zetten in je eigen wormencompost!

De kast is ingedeeld in 2 compartimenten zodat de wormen zich kunnen verplaatsen van het omgezette ‘wormencompost’ naar het nieuwe voedsel. Middels een klep in de kast kun je dan het compartiment leegmaken. Dit is vrij uniek, gezien de meeste wormenhotels geen twee compartimenten hebben.

Zoals genoemd gebruik je hier geen gewone wormen voor, maar een mix van compost/ tijgerwormen die verkrijgbaar zijn bij de betere wormenkweker.

Belangrijk om te vermelden is dat je niet alles in de Wormenkast mag gooien! Aan de ene kant ter bescherming van de worm en aan de andere kant wil je geen ongedierte aantrekken! Hanteer je deze regels en dan zit het meestal wel goed: Ongekookt groente/ fruitafval, gebruikt koffieprut of aardappelschillen gaat allemaal prima. Afhankelijk van de grootte van de kast kun je een gedeelte van dit GFT afval in de kast doen ipv je kliko natuurlijk. Af en toe een klein beetje tuin- en snoeiafval zoals blaadjes of gras kan.

En niet geheel onbelangrijk, het blijft geurloos!

Hoe te starten kun je in onderstaande filmpjes zien.

Wormen zijn niet veeleisend, maar je moet wel zorgen dat de inhoud niet te vochtig is, want ook wormen kunnen verdrinken. Hiervoor is 2x een drainage aangebracht in de kast, maar je kun dit zelf ook in de gaten houden door er af en toe stukjes karton of eierdoosjes in te gooien.    

De wormen maken mooie wormencompost die je als bodemverbeteraar in de tuin of in plantenbakken kunt gebruiken. Daarnaast komt er ook percolaat vrij. Dat is een soort bruine vloeistof en dit is prima te gebruiken als vloeibare meststof (wel eerst verdunnen met water!)